Haspengouws Fruitdichter


Op 26 maart 2007 werd Boudewijn Knevels aangesteld tot HASPENGOUWS FRUITDICHTER.
Deze benoeming is een initiatief van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie (uit Sint-Truiden) en de Confrérie van het Kortessems Fruit en haar Gastronomie (uit Kortessem).
Bedoeling was dat Boudewijn elke maand een promotiegedicht schreef over het Haspengouws fruit en/of over Haspengouw als fruitstreek. Ook werd hij geacht speciale gelegenheidsversjes te schrijven naar aanleiding van specifieke gebeurtenissen.
Zo schreef hij al gedichtjes voor de Stoomstroopfabriek in Borgloon, voor het evenement Culinair Haspengouw, voor de Stroopstokerij van Vrolingen en voor de Europese Fruitcartoonale.
Zowel in Vlaanderen (Fruitteeltnieuws) als in Nederland (Pomologische Vereniging Noord-Holland; Koninklijke FruitMasters Groep; Fruitteler) drukken ze graag Knevels fruitgedichten af in hun publicaties.

Op vrijdag 11 januari 2008 werd de eerste bundel Haspengouwse Fruitgedichten voorgesteld in de Academiezaal te Sint-Truiden. Titel: Gebalde Gezondheid.
Inhoud: een veertigtal fruitige gedichten, met aangepaste sfeerfoto's. En in 2010 verscheen deel 2: "Schilderachtig Haspengouw". Fruitgedichten geïllustreerd met kleurrijke penseelcreativieit van Haspengouwse fruitdichters uit Heers en de kunstkringen Kreatief en Streven uit Genk.

Om de twee jaar wordt een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe Haspengouwse Fruitdichter. Over de periode 2010-2011 was Jan Goffa de winnaar. Meer over hem op jgoffa@telenet.be. Over de periode 2012-2013 werd Jolien Bruyninckx aangesteld tot Haspengouws Fruitdichter (jolien.bruyninckx@hotmail.com). Anja Luyten werd in 2014 aangesteld als vierde Haspengouws Fruitdichter (2014-2015) (anja.luyten@gmail.com).

Op 19 maart 2016 werd Sandra Elisa Maes aangesteld als nieuwe Haspengouws Fruitdichter (www.sandramaes.be). Meer info op Keizerlijke-commanderie